مرکز تحقیقات علوم اعصاب، مؤسسهی کاوش، کابل، افغانستان
چکیده: (13 مشاهده)
مقدمه: وابستگی به مواد مخدر به¬عنوان مشکلی جهانی، پیامدهای ناگوار فردی، اقتصادی، اجتماعی و صحی متعددی را به¬دنبال دارد. دواهای کیمیاوی با تمام کارآیی خود، دارای عوارض جانبی ناگوار و نامطلوبی هستند. نباتات طبی به¬دلیل داشتن هزینه و عوارض جانبی کمتر و نیز تأثیرگذاری بر مراحل مختلف تداوی وابستگی، توجه محققان عرصه¬ سلامت را به¬خود جلب کرده¬اند. در این مطالعه، اثر عصاره¬ آبی زعفران افغانستان بر سندرم ترک در موش¬های وابسته به مورفین بررسی گردید.
مواد و روشها: در این تحقیق، وابستگی با تزریق زیرپوستی مورفین به¬مدت 7 روز در 13 نوبت در گروه-های دریافت¬کننده¬ مورفین و عصاره ایجاد شد. گروه¬های عصاره، هم¬زمان با مورفین، عصاره¬ آبی زعفران را با دوزهای 100، 150 و 200 میلیگرم/کیلوگرم به¬صورت داخل صفاقی دریافت کردند. به¬منظور ایجاد سندرم ترک در موش¬های وابسته به مورفین، نالوکسان (با دوز 3 میلیگرم/کیلوگرم بهصورت داخل صفاقی) دو ساعت پس از آخرین تزریق مورفین، تزریق گردید. سپس سندرم ترک به¬مدت 30 دقیقه در موش¬ها مشاهده و ثبت شد.
نتایج: نتایج به¬دست¬آمده نشان دادند که عصاره آبی زعفران افغانستان در دوزهای 100 و 150 میلیگرم/کیلوگرم سبب کاهش معنیدار سندرم ترک در موشهای وابسته به مورفین می¬گردد (05/0P<).
بحث: به¬نظر می¬رسد که اثرات مثبت عصاره¬ آبی زعفران در کاهش سندرم ترک، ناشی از تأثیر آن بر سیستم-های نیوروترانسمیتری گاباارژیک و دوپامینرژیک و نیز اثرات ضد التهابی و ضد اکسیدانتی آن باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول